66 nm-es bérházi lakás felújítása, berendezése második otthonnak

Ügyfelem “kétlaki”, azaz az év nagy részét külföldön tölti, a megbízást jelentő lakást itthoni tartózkodásai idejére kérte kialakítani. Amikor Budapesten tartózkodik, két tizenéves gyermekével érkezik néhány napra, hétre, ezért jól megközelíthető, belvárosi lakást vásárolt. A lakást felújítottan, de üresen vette át. Kérése az volt, hogy gyermekeitől külön, kényelmesen tudjon aludni, de hosszabb tartózkodás esetén tárolásra is legyen elegendő helyük. A munka megkezdése előtt leegyeztettük a költségvetést, ezután a megvalósítást teljesen rám bízta, a lakás elkészültéig azt nem is látta.

A lakás adottságai első ránézésre nem voltak ideálisak, ugyanis a bejáraton keresztül egy légterű, hosszú, folyosószerű előszobába és konyhába érkezünk. A lakásban még egy nagy nappali és egy kisszoba található. Az utóbbiból lett leválasztva a fürdőszoba és WC, így ezen 3 ajtó és 1 ablak is van.

A konyhabútor eredetileg egy mosogatóból, egy kis, pult alatti hűtőszekrényből és egy tűzhelyből állt. A fürdőszoba használható állapotban volt már ekkor, a falak frissen voltak festve, a burkolatok szintén a helyükön maradtak, a berendezést és a színvilágot tehát mindezeknek figyelembevételével kellett kitalálni.

Mivel a fürdőszoba modern hangulatot árasztott, ezt mindenhol végig kellett vezetni. Az előszoba-konyhát és a gyerekszobát poszterekkel színesítettük, amit csak lehetett (fűtőtesteket, falon kívüli csöveket), beépítettünk. A hiányzó bútorokat méretre gyártattuk, így készült el a hosszú leülős rész is, mely cipőtároló szekrényként és tárolóként is funkcionál. A konyhabútort felső szekrényekkel egészítettük ki, a végében szeparáltan kapott helyet a mosógép és a kazán. A nappali egyik sarkába került egy 6 személyes étkezőasztal, a többi részébe pedig a kanapé, a gardróbszekrény és a médiafal.

A gyerekszobában a kihívást az jelentette, hogy két teljes értékű ágy kellett a hamarosan felnövő gyerekek miatt. Ezt „félemeletes” ággyal oldottam meg, így egymástól eltolva, de mégis egymás fölött helyezkednek el, alattuk fiókoknak és egyéb tárolóknak is helyet adva. A WC és fürdő feletti, kezdetben kihasználatlan hely galériának kevésnek bizonyult, így ott csak tárolók fértek el. Összességében a lakás hangulata hűen tükrözi a tulajdonos vidám, színes egyéniségét.