90 nm-es kertvárosi ház


90 nm-es kertvárosi ház

Az új építésű Budapest környéki kertvárosi családi ház berendezésével egy összeköltöző fiatal pár bízott meg.

Mindkettőjüknek volt már saját lakása korábban, eljött a közös élet megteremtésének első komoly állomása és némi keresgélés, álmatlan éjszakák után megtalálták a házat, amit el tudtak képzelni otthonukként. A szerkezetkész ház megvásárlása után a következő kihívást a belső terek otthonos, stílusos és funkcionális kialakítása jelentette. Mindketten tudták mit szeretnének, milyen lehetne új otthonuk, voltak közös elképzeléseik is bőven, de munkájuk mellet a tervezésre, egyeztetésekre, anyagok és berendezés, bútorok, kiegészítők felkutatására nem maradt volna sok idejük, ezért lakberendező segítségét kérték. Már az első találkozásunkkor egyértelmű volt, hogy sikerült egymásra találnunk, sok közös elképzelés körvonalazódott mind a stílus, mind a térszervezés területein. A kezdeti beszélgetések után tökéletes lett az összhang és a bizalom, így gyakorlatilag szabad kezet kaptam.

Lakberendezés, koncepció: természetes színek, letisztult formavilág, funkcionalitás…

A tervezés során előtérbe helyezem és fontosnak tartom egy lakás színvilágát illetően, hogy amennyiben egy mód van rá (pl. gyerekszoba kialakítására csak később kerül sor) egy jól eltalált falszín legyen az egész lakásban, ezt a továbbiakban öltöztetjük fel tapétával, érdekes anyagokkal, felületekkel, díszfestéssel.
A fiatalok dinamikus életviteléhez egy többfunkciós, nyitott elrendezés illett, így lett a lakás fő élettere a legnagyobb helyiség, egy 35nm-es tér, ahol helyet kapott a konyha, az étkező, a nappali. További helyiségek: háló, dolgozószoba, fürdőszoba, külön WC, mosókonyha.

A ház tuladnosai mondták a lakberendezési munkák befejezése és a beköltözés után:

„Amikor megvettük a házat alig vártuk, hogy elkezdhessük a berendezés megtervezését. Aztán elkezdtünk tervezgetni és elbizonytalanodtunk: úgy éreztük, lehetetlen praktikusan, ugyanakkor esztétikusan megvalósítani, hogy a konyha, az étkező és a nappali elférjen egy légtérben. Ezért végül szakértő segítségül hívása mellett döntöttünk – és nem bántuk meg.
Katát azért választottuk, mert az interneten böngészve ráakadtunk egy kis lakótelepi lakás fürdőszobájának képére, amelyen látszott, hogy kiötlője 4 négyzetméteren luxust varázsolt a panelben. Ebből egyrészt arra következtettünk, hogy szeretheti a kihívásokat, másrészt arról is meggyőzött minket, hogy nemcsak egy budai luxus villa lakója engedheti meg magának lakberendező felkérését. A legfontosabb természetesen az volt, hogy a személyes találkozás során kölcsönös szimpátia alakult ki és látszott, hogy a mi ízlésünk és az ő elképzelései egy irányba mutatnak.
Kata nem csak megálmodta nekünk a tereket, de rengeteget segített üzletek és beszállítók ajánlásával, mellettünk volt a színek és anyagok kiválasztásánál, és harcostársunk volt a szakemberekkel folytatott egyeztetések során is.
Az együttműködés során arra is rájöttünk, hogy néha érdemes átlépni saját korlátainkon, és elsőre merésznek tűnő megoldásokat is megfontolni – ezek azok a részei a lakásnak, amelyekre mindig rácsodálkozunk, és éppen ezekre vagyunk a legbüszkébbek is.
Néha ma is ámulva nézzük a végeredményt: nem hittük volna, hogy valaha is ilyen stílusosan berendezett lakásunk lesz, amely egyúttal ennyire otthonos is számunkra. Mindig sietünk haza, olyan jó otthon.”

Fotók © Galgóczi Németh Kristóf