Tetőtéri lakás a 3. kerületben

A lakberendezési munka folyamatában ebben az esetben egy alapvetően jó állapotú 52 négyzetméteres társasházi, tetőtéri lakással kellett dolgozni és a megrendelő ízléséhez alakítani. A fürdőszoba kivételével a lakás beköltözhető lett volna, ám ügyfelem teljes stílusváltást kért – hosszú távra kellett berendezni és dekorálni egy harmincas férfi otthonát.

Képek a felújítás, berendezés előtti állapotról:

Mindent eltüntettünk ami eredetileg a berendezés része volt, új lett a konyhabútor, a burkolatok, új színeket választottunk és természetesen az elrendezés sem maradt érintetlen. A lakás eredetileg egy nagyon pici előszobából, kis nappali-konyhából, fürdőszobából, külön zuhanyzó-WC-ből és a lakáshoz mérten nagy hálószobából állt. A fürdőszoba élhetetlenül kicsi és zsúfolt hatást keltett. A konyhában járólap volt, ezt csak egy szegély választotta el a nappalitól. A tér átalakításával kezdtünk: a nappaliban megnyitottuk a teret az előszoba felé, korábban itt labirintus érzetét keltő ajtó volt. A konyha és nappali közös padlóját egységes burkolattal borítottuk, ezzel növelve a térérzetet. A világítást álmennyezetbe rejtettük, így különítve el a nappali, konyha, étkező és médiafal megvilágítását. A konyhában sok apró részletre ügyelve találtuk ki az elrendezést, a praktikumot és a tárolási kapacitást helyezve előtérbe – sok rejtett fiók és tároló került beépítésre. A hálószobában hatalmas gardróbszekrénynek jutott hely, a terasz ajtó feletti ablakot elfedtük, lehetőséget biztosítva a nappali teljes árnyékolására.

A legtöbb funkcionális átalakítást a fürdőszoba igényelte, hiszen itt 4nm-en eredetileg egy miniatűr kád, WC, mosdó és cirkó is be lett zsúfolva. A WC-t megszüntettük és egy 80×140 cm-es zuhanyfülkét alakítottunk ki, egyedülálló férfinek ez megfelelő megoldás. Beépített szekrénybe rejtettük a cirkót, amely körül tárolóhelyeket alakítottunk ki, a mosdó alatt szennyes tartó és pipere fiókok is elfértek. Természetesen itt is figyeltünk a világításra, vizuálisan növelve a pici és sötét teret.

A mosó- és szárítógépek egy mosókonyhába kerültek, a nem napi szinten használt háztartási berendezések pedig az előszobát a hálószobától elválasztó nagy gardróbszekrénybe. A bejárattól jobbra található falba mélyesztettünk egy kis cipőtároló szekrényt, így csökkentve a kivételesen kicsi előszoba terhelését. A beltéri ajtók, ablakok új színt kaptak az újonnan megálmodott színvilággal összhangban. A tulajdonos meleg, otthonos, de mégis férfias árnyalatokat kért, melyben a föld színei jelennek meg elsősorban.

Képek a kész lakásról: